Tomatsoppa med solrospesto

Under mörka och kalla vinterkvällar behöver vi alla något varmt och gott i hopp om att värma både själ och kropp. En favorit som jag och sambon ofta tillagar är en tomatsoppa med en underbar solrospesto. Jag har aldrig tidigare varit förtjust i tomatsoppa, men tro mig, solrospeston gör hela skillnaden. Den ger inte bara mycket smak men den ger även en större fyllighet som gör att man blir mätt och belåten.
IMG_0545

Här har ni ett recept för 4 personer (2 om ni är riktigt hungriga):

Tomatsoppan:

  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk(ar) konserverade körsbärstomater
  • 5 dl vatten
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 dl Oatly iMat (13 % eller 7 %)

Solrospeston:

  • 0,75 dl solrosfrön, torrostade
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl olivolja (Kan ta mindre mängd)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Så här går du tillväga med peston:

Mixa torrostade solrosfrön med övriga ingredienser i en mixer eller med en stavmixer. Sedan sätt i den i kylen.

Själva tomatsoppan:

1. Fräs lök och vitlök i olivolja ett par minuter i en gryta
utan att det tar färg
2. Tillsätt tomater, vatten och fond och krydda med salt, peppar, basilika.
3. Låt småkoka i cirka 15 minuter under lock
4. Tryck med en sked på tomaterna mot grytans insida så att de spricker
5. Mixa soppan slät och tillsätt sedan Oatly iMat
6. Låt koka ihop några minuter och smaka av
7. Häll upp soppan i skålar, ringla i pesto

Ett tips är att ha till ett riktigt gott surdegsbröd, det förhöjer upplevelsen till oanade höjder. Smaklig spis!

 

(Receptet kommer från Oatlys hemsida, med några modifikationer)

Jesper Shuja 

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

3 Responses to Tomatsoppa med solrospesto

  1. Glowing Planet skriver:

    mmm låter smarrigt! jag kanske lånar denna till min receptsamling sen om det går bra.

  2. Pingback: Vinterns soligaste soppa | Nectar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: