Doctor Who

Under de senaste åren har jag eftertraktat en ny Sci Fi serie att följa. Jag är en stor Sci Fi fantast och min stora kärlek är givitvis  Star Trek  och Star Wars i alla dess former. Utöver dessa har jag även en stor kärlek för Stargate franchisen, och även Babylon 5 och Battlestar Galactica har varit helt ok. Men det tycks mig vara svårare och svårare att finna en ny serie att delge min hängivenhet åt då utbudet har varit så pass fattigt de senaste tio åren.

På Facebook har jag märkt av ett allt starkare intresse för den brittiska kultserien Doctor Who, specifikt den nya och uppdaterade versionen som påbörjades 2005. Initialt var det inget som lockade då jag såg några glimtar av 1970-tals versionen under mitt eget 1980-tal. Mina minnen av den serien var av en tråkig, färglös och lågbudget-serie som dessutom var ”brittisk”. Under årens lopp har jag ställt mig tveksamt inför det mesta som i film och serie-väg härstammat från denna ögrupp, mycket p.g.a. den tvivelaktiga humor och färglöshet som jag så stereotypiskt har övertygat mig själv om.

tombaker_75

På senare tid har jag gjort ett aktivt försök att bearbeta den inställningen vilket ledde till att jag vågade mig på ett försök att följa den nya versionen av Doctor Who, inte minst då min vän och mentor Morrica tycks slaviskt följa den. Mitt första intryck av serien var si och sådär. Jag hade föga förståelse för jargongen i serien, mycket mot bakgrund av att jag inte tidigare ansett att komiska inslag passar sig i en Sci Fi serie. Men titt som tätt började mitt intresse växa, beroende på avsnitt, men under hela säsong 1 hade jag svårt att förlika mig med skådespelaren som spelade The Doctor (Christopher Eccleston):

christopher-eccleston-4

Han var en galen, charmig, smart, knepig, altruistisk, romantisk tokstolle vars personlighet inte går att beskriva med enbart ord. Likväl började han växa på mig, sakta men säkert, och då plötsligt byter de ut skådespelaren. Detta skapade givetvis en del förtvivlan då jag precis börjat få upp ögonen för serien och jargongen.

Det dröjde dock inte länge då jag de facto blev smått förtrollad av den nya skådespelaren, David Tennant, som nu porträtterade The Doctor. Han hade alla de samma karaktärsdragen och lite till. I min åsikt lyfte han serien till helt nya nivåer, och detta enbart med anledning av hans skådespelar talanger:

doctor-who-david-tennant-788351782

Med tiden insåg jag att detta var föga förvånande med hänsyn till att Tennant är en s.k. ”Shakespearean actor”, nämligen en individ som har deltagit i flera av William Shakespeares pjäser samt är en del av RSC (Royal Shakespeare Company). Som de flesta hängivna Trekkies vet, har de flesta Star Trek skådespelarna (huvudkaraktärerna) en Shakespeare bakgrund, vilket i mina ögon påverkar en film eller series kvalitet.

Jag är nu mitt uppe i säsong 3 och mitt intresse tycks ännu växa sig starkare. Det finns en speciell mysfaktors känsla som är svår att beskriva, speciellt i de episoder som har en historisk aspekt. Jag skulle inte vilja påstå att serien ännu uppnår samma magiska känsla och nivå som gör både Star Trek och Star Wars så ypperligt fantastisk och bra, men en sådan jämförelse kan tänkas vara fruktlös då genren skiljer sig en hel del. Kanske är det så att Doctor Who  är så pass originell och är en helt egen genre vilket medför att den blir smått fantastisk i sin egen helhet. Ni som inte följer den borde ge den en ärlig chans, för mig tog det flera avsnitt innan den började fästa sig, men det var det värt och jag ser fram emot flera äventyr där The Doctor tar oss med på en resa utan dess like.

Jesper Shuja 

Annonser

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

3 Responses to Doctor Who

 1. Morrica says:

  De bytte inte skådespelare, doktorn regenererade!

  Med detta sagt, käre padwan, jag är glad att även du funnit vägen.

  Don’t blink.

  och se Toorchwood också. De hänger ihop.

  • Shuja says:

   Givetvis har du rätt, troligen talade jag om ett parallellt universum 🙂

   Har också funderat över Torchwood och har förstått att den serien tillhör samma universum och samma karaktär som var med ett par avsnitt i Doctor Who.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: