Saffransscones: Lika ljuvligt som Ambrosia

Julen börjar närma sig med raska steg parallellt med att smaklökarna påminns om förra julens smaskigheter som snart igen ska förtäras. Visst är det så att de flesta av våra julminnen förknippas till de olika smaksensationer som vi stoppar in i munnen. Något av det som jag förknippar med julen är saffran och just därför tänkte jag bjuda på ett saffransscones recept.

Det här behöver ni:

2 dl sojamjölk
1 g saffran
7,5 dl ekologiskt vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0.5 dl ekologiskt rårörsocker
125 g kallt ekologiskt smör
1 st ekologiskt ägg (om man inte vill använda ägg går det bra att baka dessa med produkten ”No egg” också)
Ägg, mandelspån och råsocker till pensling (istället för ägg kan du pensla med t.ex. sirap utrört i lite vatten)

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Koka upp mjölken med saffranet och låt svalna. För att det ska svalna snabbare häller jag saffransmjölken i en porslinsskål.
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och rårörsocker i en bunke.
4. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
5. Blanda ägg och saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg. Degen får en vacker gyllene gul färg som på bilden nedan:

IMG_0393

6. Platta ut degen till 4 tekakor, skär ett kryss över kakorna och nagga.
7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och rårörsocker.

IMG_03988. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Resultatet har ni nedan. Det kan dock skilja sig en del då vi har en gasugn vilket ofta leder till att bakverken inte växer så mycket.

IMG_0401Utan tvekan är det som att äta en bit av Ambrosia, ytterst ljuvligt och gott. Passar bra med ost och apelsinmarmelad. Jag önskar er ett glatt och härligt tredje advent.

(Receptet är hämtat från Amy’s piece of cake som i sin tur har hämtat det från Leila Lindholm. Det ska dock påpekas att jag har gjort några små modifieringar i receptet)

Jesper Shuja 

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: