Jesus: Var han Vegetarian?

En av världens största djurrättsorganisation PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har på senare tid satt igång en kampanj i hopp om att få kristna att bli vegetarianer. Enligt PETA var självaste Jesus Kristus vegetarian. De tar upp några exempel:

  • Den sista måltiden. Detta är en traditionell judisk måltid som äts under den judiska högtiden Pesach (påsk) som bl.a. består av att äta lamm. Jesus och hans lärungar åt endast vin och bröd.
  • Jesus var även emot de djur-offerritualer som pågick vid templet i Jerusalem.
  • PETA menar även på att de delar i Bibeln som pekar på att Jesus åt fisk är fel översatta. Som bekant har det ju blivit en del förändringar i Bibeln vid konciliet (kyrkomötet) i Nicaea.

Vidare menar PETA att Jesus, precis som många andra kända religiösa ledare, begränsade inte sitt medlidande till enbart människor, utan han kände empati för allt liv.

Personligen har jag inte gjort några större efterforskningar på området. Likväl låter det fullt rimligt i ljuset av hur många stora och kända historiska aktörer som gjorde ett aktivt val att leva som vegetarianer. Självaste Leonardo Da Vinci lär har varit vegetarian. Da Vinci lär ha sagt att människan kommer att titta tillbaka och se på mördandet av djuren precis på samma sätt som vi idag ser på mördandet av människor!

Vad tror ni? Är det rimligt att Jesus var en vegetarian?

Källor: VeglovInternational Vegetarian Union

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: