Svensk Vapenexport: Hyckleriet tycks aldrig nå ett slut

Förra året fanns det en kort debatt i svensk media om den svenska vapenförsäljningen, med fokus på ordet ”kort”. Sverige lär toppa listan på de länder som säljer mest vapen till andra nationer. Det bör även lyftas fram att sedan Alliansen tagit över har denna trend enbart ökat.

Att den svenska vapenindustrin skulle vara petnoga med vem man exporterar till ter sig enbart vara en myt, även om:

Sverige ska enligt riksdagens riktlinjer inte exportera krigsmateriel till krigförande länder eller till ”stater där omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer”.

Med det sagt är det högst egendomligt att vi ändå fortsätter sälja vapen till odemokratiska nationer:

Få rika länder har en högre andel vapenexport riktad till fattiga och odemokratiska länder än vad Sverige har, konstaterar tankesmedjan Center for Global Development i Washington.

Enligt Anna Ek från Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har regeringen ändrat på retoriken:

– Politikerna i riksdagen har skiftat retorik. Man har gått från att kalla det krigsmateriel till att benämna det försvarsmateriel. Rekord i försvarsmateriel låter inte så farligt, men när man säger rekord i krigsmateriel hajar folk till. Politikerna ser vapenexporten i rent ekonomiska termer, att det är bra för Sveriges ekonomi. Man pratar om arbetstillfällen, att det är viktigare än krig i andra länder. Men resonemanget om vad det är vi verkligen exporterar hörs allt mer sällan i riksdagen, säger hon.

– Alliansen är generellt mer positivt inriktad till försäljning av krigsmateriel. Det kan man bland annat se på att man inrättade en särskild myndighet som ska främja krigsmaterielexporten från Sverige, Försvarsexportmyndigheten. Man har satsat pengar på att skapa en myndighet som ska främja vapenexporten.

För att vara en nation som internationellt profilerat sig som ett fredsbevarande land och som tämligen ofta gärna lyfter fram att vi inte varit med i ett krig på över 200 år, är det intressant att observera att vi uppenbarligen inte har något problem med att bidra till krig.

Källor: DN, NY Teknik, Svenska Freds 

Jesper Shuja 

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

3 Responses to Svensk Vapenexport: Hyckleriet tycks aldrig nå ett slut

  1. Ja, det är lustigt, eller vad man ska kalla det, att världens moralväktare, bror duktig landet sverige, vi av alla länder är så himla bra på att tillverka och sälja vapen – tänk om den energin och kreativiteten och de resurserna skulle användas till att tillverka något vettigare, tex. små billiga miljöbilar eller nåt…

    • Shuja says:

      Håller med dig. Vet inte om jag har sagt det till dig innan, men när jag var på en föreläsning för många år sedan, med en FN representant, berättade han att över 50 % av världens forskare används för att skapa nya vapen. Alltså lägger vi hellre mer energi på att hitta nya vägar att förgöra oss själva än att förbättra våra liv. Hur tragiskt är det?

  2. Pingback: 100 inlägg « One World, One People

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: