Hägglund har sett ljuset, HALLELUJA: Ingen tvångssterilisering

Lite glädjande nyheter för ett s.k. ”upplyst” samhälle. Göran Hägglund och KD har äntligen sett ljuset, HALLELUJA! Kristdemokraterna backar från sin högst dubiösa, för att inte säga ”omänskliga”, inställning om att människor som vill byta kön ska tvångssteriliseras (se SVTPlay). Helt klart en storvinst för ett demokratiskt samhälle och för de mänskliga rättigheterna.

Övriga regeringspartier har länge velat ändra denna lag, enligt Sydsvenskan, men KD har har tidigare satt stopp för en sådan utveckling. Enligt det kristna partiet har denna inställning bottnat i en oro över att människor som byter kön inte blir bra föräldrar. Enligt RFSL finns det ingen godtagbar forskning som skulle stödja en sådan tes. Det är dock inte alla inom KD som tycker att detta är en positiv utveckling. Tuve Skånberg, riksdagsledamot, anser att det är en bedrövlig nyhet och hänvisar till FN:s barnkonvention:

– Barn har rätt till både sin mor och sin far. Det kan inte vara barnets bästa att födas av sin mor som samtidigt är ens far. I stället för könsbyte blir det en könsdubblering, vi får ett tredje kön. Det måste utredas.

Personligen har jag länge tyckt att deras tidigare inställning har varit helt befängt. Vad som står detaljerat i FN:s barnkonvention har jag föga kunskap om. Likväl har jag svårt att tro att FN skulle stödja ett sådant ålderdomligt tänk. Någon som har mer kunskaper får gärna bidra med dem, hade varit uppskattat. Min uppfattning är att barn mår bra av att ha föräldrar som älskar dem och ta hand om dem, kvittar vilken konstellation som föräldrarna har. Sverige har redan ett ytterst mörkt förflutet med tvångssteriliseringar.

Men i slutändan måste detta ändå vara en seger för oss som tror på ett samhälle för alla. Ett samhälle som står för jämlikhet och jämställdhet, där kön, ras och trosuppfattning respekteras av alla.

Källor: Sydsvenskan, GP, DN, DN, SvD

 

Jesper Shuja

Annonser

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: