Korttidsarbete: Arbeta mindre men även mindre lön

Kan du tänka dig att gå ner i lön och få kortare arbetstid? Det jag syftar på är naturligtvis konceptet korttidsarbete, något som Anders Borg, Hillevi Engström och Annie Lööf nu lägger upp som förslag. Förslaget grundas på att Sverige måste förbereda sig bättre inför fler kommande ekonomiska kriser. Vad bottnar detta förslag på?:

Stelheter på arbetsmarknaden skapar trösklar som gör det svårt för dem som förlorar sina jobb att snabbt finna ny anställning. Kunskap i form av såväl utbildning som arbetslivserfarenhet riskerar att gå förlorad vid lång frånvaro. Det försämrar gradvis förutsättningarna för att komma i fråga för anställning eftersom arbetsgivare kan känna tveksamhet till att anställa personer som varit borta från arbetsmarknaden länge.

Detta leder till en förlust för alla parter, både för den individ som förlorar sitt arbete, för företaget men även för samhället i stort. I ljuset av detta bör man, enligt artikeln, förbereda någon form av försvar gentemot stora ekonomiska kriser.

Tanken är inget nytt, det har varit på agendan förut, men denna gång ska huvudbördan inte enbart läggas på arbetaren och arbetsgivaren:

Korttidsarbete innebär att de anställda tillfälligt går ned i arbetstid och lön när en kris slår till och efterfrågan faller kraftigt. Kostnaden bärs av tre parter: Arbetsgivare, arbetstagare och staten. Statens bidrag tar sig formen av en kreditering mot arbetsgivaravgifterna. Systemet är tänkt att uteslutande tas i bruk vid exceptionellt kraftiga efterfrågefall av det slag vi upplevde 2009 och skulle i ett sådant läge aktiveras genom beslut av riksdagen.

Förslagets förespråkare menar på att alla tre parter vinner på detta i längden:

För de anställda kan korttidsarbete innebära tydligt bättre chanser att undvika arbetslöshet. För företagen är korttidsarbete värdefullt eftersom de kan undvika att förlora anställda med värdefull kompetens och därigenom få lättare att snabbt öka produktionsnivåerna när konjunkturen vänder utan tidsödande och dyr rekrytering.

Frågan är bara om hur många som är villiga att gå ner i tid? Att gå ner i tid lär inte vålla lika stora problem som att gå ner i lön. En annan fråga är dock, har vi någon valmöjlighet? Vad gör vi om det inte finns jobb? Är det inte bättre att behålla sitt arbete, och hoppas på bättre tider? Vad jag funderar på är om de som gått ner i tid verkligen får komma upp i samma tid och samma lön när ”krisen” är över?

Källor: DN, SvD, SVT, TV4, E24, Nya Affärer 

Jesper Shuja 

Annonser

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

2 Responses to Korttidsarbete: Arbeta mindre men även mindre lön

  1. Morrica says:

    Kan vara värt att fundera på om de självklart vill gå upp i tid igen när de vant sig vid den frihet det innebär att jobba lite mindre?

    • Shuja says:

      Det är bra att du lyfter fram det perspektivet. Jag har också funderat på det. I en tid som denna känns det tämligen ofta som vi glömmer bort värdet av att ha sin egen tid, sin tid med familj och vänner, sin tid att utveckla sina egna intressen. Trots allt finns det så mycket mer än att enbart arbeta. När vårt arbete blir vår enda källa till vår identitet, vad händer om vi förlorar det arbetet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: