Djur som slaktas utan bedövning kan hamna på din tallrik

Nyligen rapporterade SVTs Rapport att miljontals djur plågas när de slaktas, kött som troligen hamnar på din tallrik. Det har uppmärksammats att dessa miljontals oskyldiga djur får sin hals uppskuren utan bedövning i flera länder inom EU. Det kan ta upp mot 10 minuter innan djuret dör:

Veterinär Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, har själv sett den obedövade slakten vid Bryssels största slakteri.

-Det var förfärligt att se skräcken i kornas ögon där de stod med halsen avskuren och blodet sprutade, säger han. Det är avancerat djurplågeri.

Artikeln lyfter även fram att det inte enbart speglar behovet från religiösa grupper. Enbart 8 % av all den slakt som sker utan bedövning lär vara riktade mot dessa grupper. Resten av köttet hamnar i vanliga butiker, sannolikt även i din närhet.

Eftersom den rituella slakten är så mycket större än behovet hamnar mycket av det köttet i vanliga butiker – sannolikt även i Sverige.

I sedvanlig tradition bottnar allt detta i samma gamla melodi, nämligen att det är biliggare att slakta djur utan att behöva bedöva dem.

I en annan artikel blir vi varse om att varken ICA eller COOP delar med sig av de avtal där det ska stå att bolagen som de arbetar med är tvingade att följa svensk lag:

Enligt ICA har har man avtal med bolagets leverantörer där de förbinder sig att följa svensk lag. Det är avtal som SVT inte får se.

Även COOP hänvisar till samma typ av hemliga avtal. Men COOP gör inga kontroller på plats av slakterierna, men menar att man gör en del andra kontroller. Man har också ett regelsystem som gör att leverantörer som bryter mot avtalen straffar ut sig och portas från COOP.

ICA har ingen uppföljning som säkerställer att leverantörerna följer svensk lag.

Men trots att denna form av slakt är olaglig i Sverige, medger ICA att de inte utesluter möjligheten att det finns kött i deras butiker från dessa slakterier.

Jag funderar över möjligheterna om alla svenska slakterier verkligen följer denna lag? Men även om så var fallet, är det inte en garanti för att djuren inte plågas. Djurens rätt lyfter fram följande:

– Men bara för att köttet är svenskt kan man inte sätta likhetstecken med att djuret har haft det bra. Vi har andra allvarliga djurskyddsproblem med kött från svenska djur, som kastreringen av griskultingar som fortfarande sker helt utan bedövning och att 99 procent av svenska grisar aldrig får se dagsljus samt att 150 000 kycklingar dör under transport på väg till slakterierna varje år, säger Camilla Björkbom.

Källor: SVT: ”Konsumenter bör få veta” – krav att kött märks med slaktmetod, SVT:Kött från plågade djur säljs i Sverige, SVT:Kött från plågade djur kan finnas i butikerna, Djurens Rätt: Satsa mer på vegetariskt i offentlig verksamhet för djurskyddets skull, SvD:Vanligt att slakta utan bedövning

Jesper Shuja 

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

3 Responses to Djur som slaktas utan bedövning kan hamna på din tallrik

  1. alliansbeda says:

    Tyvärr sådant som händer när man har religionsfrihet utan ansvar

  2. Pingback: 100 inlägg « One World, One People

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: