Och om jag inte vill pensioneras vid 65?

Pensionsdebatten fortskrider varav folk och politiska partier har en hel del skilda åsikter (Vill du få en kort översikt kring var de olika partierna ställer sig i frågan? Klicka här). Fredrik Reinfeldts idé om att förhöja pensionsåldern till 75 har minst sagt chockerat en del, det finns sprängkraft i hans infall.

Personligen vet jag inte var jag ställer mig i debatten, men jag ser ett problem i hur omgivningen tenderar att låta debatten bli ensidig. Just därför finner jag en frisk fläkt i Per Gahrton, ordförande i tankesmedjan Cogito. För 40 år sedan forskade han i frågan om rörlig pensionsålder. Han efterlyser en lite mera nyanserad bild av statsministerns utspel:

Tänk om Reinfeldt inte menar att alla ska tvingas jobba tills de fyller 75. Tänk om han menar att alla ska ha rätt att jobba till 75! Det vill säga att avgångsskyldigheten tas bort. Den idén är alltför viktig för att slaktas av den rödgröna oppositionen bara för att den tas upp av en moderat statsminister.

Han tar upp den mycket viktiga frågeställningen kring varje individs rätt att välja. Om inte alla vill pensionera sig när de är 65, eller bli tvingade när de är 67, ska de då inte ha möjlighet att bestämma det själva? Enligt artikeln har Sverige ett förflutet med åldersdiskriminering:

I detta avseende är faktiskt EU progressivare än Sverige. Enligt ett direktiv från 2000 förbjuds åldersdiskriminering och Sverige har fått kritik för att inte genomföra detta tillräckligt tydligt.

Rätten att välja borde vara självfallet i ett demokratiskt samhälle. Vill du pensioneras redan vid 60 bör det vara din rättighet. Samtidigt bör man bli varse om att ett sådant val leder till mindre inkomst i ljuset av dagens ekonomiska system. Lika viktigt är det att få lov att fortsätta arbeta efter 67 om du som individ mår bra av det.

Jag funderar över om alla ens vill pensionera sig?

 

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

3 Responses to Och om jag inte vill pensioneras vid 65?

 1. Katarina says:

  Tycker att det skall vara ett eget val men att det ska vara typ en ålder som 65- 67 som ska vara normen för full pension, väljare man att gå innan så ska man så klart få mindre och vill man gå senare så ska det löna sig sig och man får mer i plånboken. Tror att man måste ha en slutålder då vi måste ha in ungdomen men att få jobba till 75 om man vill låter rimligt. Valfrihet är alltid bra men man måste ha en ålder där man får fyll pension så att de som inte orkar osv också får ett drägligt liv.

  • Katarina says:

   Ska så klart stå *full* 🙂

  • Shuja says:

   Jo det låter rimligt. Som du påpekar är det trots allt viktigt att de människor som varken har lust eller ork får en god ersättning när de ”fullgjort” sin tid. Det blir en trygghet. Eftersom människor har olika förutsättningar och är individer, bör det rimligtvis finnas ett system som fungerar därefter. Men om en person orkar att arbeta vidare efter 75, borde hon/han inte ha rätt att göra det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: