Växande hat mot muslimer: Redan förglömd lärdom

Jag sitter och funderar på den islamofobi som idag drar näring från ett allt mer växande hat som finns omkring oss. Vart kommer den ifrån? Jag var nyligen med i en diskussion i ett inlägg. Ämnet handlade om att en persisk (Iran) familj, i Sverige, som konverterat och blivit kristna var på väg att bli utvisade tillbaka till Iran. Enligt Bahareh Andersson skulle detta innebära döden för familjen (besök gärna hennes blogg). Tråkigt nog vidareutvecklades diskussionen (inte av Bahareh) till att handla om något helt annat, nämligen hatet mot islam. Delvis var det mitt fel då jag blev provocerad av en individs kommentar. Några individer menade på att vi inte skulle tillåta muslimer leva i vårt land. ”Islam är det största hot mot vårt land och västvärlden” hette det.

De är inte ensamma. Dansk Folkparti har nu deklarerat att de ska kämpa för att Danmark ska stoppa invandringen från muslimska länder:

Vi ska arbeta för att vi inte får någon invandring från muslimska länder. Det kan självklart göras vissa undantag, men det är viktigt att det finns en politisk ambition att få ner invandringen från muslimska länder till nära noll.

(Hämtat från EXPO)

Tragedin i Utöya har tydligen inte fått ”människor” att tänka om. Lärdomen har gått förlorad. Vad kommer att hända härnäst mån tro…

20120206-215011.jpg

Offren, vars namn vi aldrig får glömma, lär inte glömma lärdomen av detta hat. (Länk till deras namn)

Jesper Shuja

Annonser

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

One Response to Växande hat mot muslimer: Redan förglömd lärdom

  1. davidstirling says:

    Jag tror det hela beror på en anpassningsmentalitet från det svenska samhällets sida. Det gör att många etniska svenskar (folkgruppen som inte finns enligt vissa) känner sig marginaliserade och överkörda. Till exempel att våra kära myndigheter verkar närmast göra i byxorna av skräck att inte tillmötesgå just den muslimska gruppen eller åtminstone delar av den. Jag avser badtider, bönerum på skolor/arbetsplatser/offentliga institutioner bland annat.

    Sedan kan tydligen inte en etnisk svensk hävda diskriminering pga sin etnicitet vilket ju ytterligare spär på misstämningen.

    Så var det detta med uttrycket islamofobi. Det betyder ungefär ”en omotiverad rädsla för islam”. Det är i mina ögon missvisande eftersom vi alltför ofta ser hur företrädare för denna ideologi hotar och verkställer hot mot dem som ifrågasätter deras lära. Rädslan är alltså befogad och inte irrationell. Om nu den muslimska idevärlden är så viktig för dem, varför söker de sig då inte till länder där värdegrunden är mer i fas med deras egen syn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: