Behöver polisen reformeras?

I ljuset av problematiken i Malmö, och säkerligen på annat håll, diskuterar man nu om en omstrukturering av poliskåren. Hittills har strukturen varit uppdelad mellan olika distrikt, 21 stycken om jag inte misstar mig. Enligt kritikerna har detta system varit ineffektivt vilket kan ha bidragit till att utredningsmöjligheter försämras, ett system som är en kvarleva sedan 1965. (Se TV4 nyheterna, ca 9 minuter in i programmet)

Kriminologen Leif GW Persson, känd från bl.a. Efterlyst, var med i senaste Kvällsöppet där han hårt kritiserade polisens sätt att hantera vardagsbrott. Han menar på att:

polisens inställning och utredningsarbete när det gäller vardagsbrott brister stort. Omkring 1,1 miljoner vardagsbrott i Sverige anmäls till polisen per år, 16 procent av dem klaras upp. Varför löser inte polisen fler vardagsbrott?

I ljuset av detta blir det uppenbart att polisen inte enbart brister i arbetet med den tunga kriminaliteten, utan den är även synlig på andra håll. Enligt DN har mer resurser och nya miljardbelopp inte lett till mer framgång. Kanske är en omstrukturering något att eftersträva?

Tanken är nu att man ska slå samman alla distrikten till en polismyndighet med ett huvudkontor. Enligt förespråkarna skulle detta effektivisera systemet genom att det skulle bli lättare att delegera arbetsuppgifter, mindre omkostnader och allmänt en bättre administration.

Jag funderar över om detta kommer leda till att vi får synliga resultat?

 

Jesper Shuja 

 

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

4 Responses to Behöver polisen reformeras?

 1. daokedao says:

  Problemet tror jag ligger mycket i den svenska mentaliteten. Vi tar inte tag i de problem som är läskiga. Polisen får inte ge specialbefogenheter till de områden som skulle behövt det.

  Cheferna är inte poliser med erfarenhet från gatan utan de väljs ut bland politiker och socionomer med 0 % eller mindre erfarenhet om hur det fungerar. Och allt de ser är siffror.

  • Shuja says:

   Välkommen Johannes 🙂

   Visst kan det ha med mentaliteten att göra, Sverige har troligen inte haft någon större erfarenhet av liknande brott av den här typen. Det tar tid att anpassa sig. Polischefernas erfarenheter vet jag lite om, men om det stämmer låter ditt resonemang sannolikt. Tror du att en omstrukturering hade bidragit till en förändring?

   • Johannes says:

    Klart att en omstrukturering hade hjälpt. Skapa en mer kompetent stab som tänker 50% militärt och taktiskt med resursallolering etc. Samt 50% som sköter de administrativa aspekterna.

   • Shuja says:

    Låter som en intressant plan. Vi får vänta och se vad som sker. Jag tror att det är i mars som beslut tas i frågan, men även om det blir en omstrukturering lär det ta en lång period innan vi ser skörden av frukterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: