Köttfri måndag i skolan: Ett brott mot valfriheten eller klimaträddare?

Vad exakt är problemet? Igår morse satt jag och såg på Kvällsöppet. En av diskussionerna kretsade kring detta med att man försöker driva igenom en s.k. ”köttfri måndag”. Vad innebär nu detta? Jo, med tanke på att världen håller på att gå under, klimatproblem, hungersnöd och en mängd olika sjukdomar som kan direkt spåras till köttkonsumtion etc. har en rad ”viktiga” individer hemma i Sverige bestämt sig för att vi bör begränsa köttkonsumtionen inom skolan. Bl.a. lär detta projekt bottna i en stor rapport som FN 2006 lade fram. Kontentan av rapporten var att världens nuvarande livsstil inte är hållbar för framtiden, varken för miljön eller oss. Enligt FN är en förändring oundvikligt, och det är upp till varje nation att påbörja denna förändring. Likväl lär det inte skett några större förändringar.

Tanken bakom en ”köttfri måndag” bottnar alltså bland annat på att vi måste förändra vår livsstil i hopp om att rädda vår omgivning, med andra ord där vi lever och bor. Det låter väl som sunt förnuft? Eller? Uppenbarligen inte för alla, då det nu har uppkommit protester från lite här och var runt om i landet. Det talas om ”för mycket pekpinnar” och om ”valfrihet” och att det inte är rätt att ”tvinga” barnen att äta vegetariskt (Se TV4 nyheterna). Men kan någon berätta för mig hur det skiljer sig för den typiska ”5 dagars köttfulla veckan”?

För visst är det så att barnen normalt inte har en massa valmöjligheter under skollunchen? De barn som normalt äter kött lär ha ett alternativ, nämligen det som serveras för dagen. Det vegetariska alternativet är förbeställt för dem som är vegetarianer, alltså inte ett andra alternativ för de som äter kött. Detsamma är gällande för det muslimska alternativet osv.

Visst riskerar vi att mista vissa elever som väljer att skippa lunchen och kanske väljer ett snabbmatsalternativ, utanför skolområdet. Det är givetvis en negativ utveckling om så skulle ske. Men att i ett så tidigt stadium skrika ”hjälp” ”våra barn får inte den näring de behöver” låter som ett allt för ogenomtänkt och förhastad reaktion. Alla förändringar behöver tid för att uppnå sin potential.

Så låt oss ta tillfället i akt och se detta ur ett större perspektiv. Det finns väl ingen som kan förneka att vi i dagens samhälle har ett gediget problem, utan tvekan lever vi utöver våra resurser. Även om vi ännu inte påverkas märkbart (något som snart kommer att förändras) i förhållande till fattigdom, finns det stora delar av världen som gör det. Förändringar sker med små mått.

Trots allt talar vi om 1 DAG, och inte att tvinga Sveriges alla knattar till heltidsvegetarianer à la hinduismen.

Paul McCartney säger så här:

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

5 Responses to Köttfri måndag i skolan: Ett brott mot valfriheten eller klimaträddare?

 1. Marcus says:

  Vi människor älskar att tänka problem! Är vi så rädda för förändringar, tro? Dags att släppa egot och tänka på vår omgivning, sluta hävda oss och istället ibland tänka på att kapitulera, lyssna och framförallt, tänk och känn efter så löser många saker sig 🙂

  • Shuja says:

   Kunde inte sagt det bättre själv min vän 🙂 Precis som du förklarar tror jag att det ofta handlar om prestige och stolthet. Man tror att man vet bättre. Lite ödmjukhet hade inte varit helt fel 😉

 2. Marcus says:

  Föllingeprojektet är en svensk undersökning gjord på ”obotligt” sjuka patienter som behandlades på hälsohemmet Föllingegården. Patienterna led av astma, högt blodtryck, prostatainflammation och kronisk urinvägsinfektion. Efter ett år hade 94% tillfrisknat. Den enda ”behandling” patienterna fick var att börja äta veganmat. En ökande forskning inriktad på kostbehandling av olika sjukdomar visar på entydigt positiva resultat med vegankost.

 3. Pingback: Paul McCartneys Köttfri Måndag « One World, One People

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: