Fotografins magi

Under det senaste året har jag utvecklat ett allt större intresse för fotografi. Troligen är det en fallenhet som har successivt växt sig starkare under åren. I en tid då Hollywood och resten av världen spottar ut hundratals, om inte tusentals, nya filmer varje år är det lätt hänt att vi glömmer bort det vackra med ”sedvanliga” stillbilder. Färgerna, nyanserna och kontrasterna, att ta sig tid att utforska vad en bild har att erbjuda, vad dess berättelse förtäljer, det är något magiskt över det hela. Jag letar efter rätt ord som kan skildra de fotografiska konsternas unikhet, men jag känner hur orden undflyr mig. Än finns det mycket att lära.

Intresset har växt sig starkare den senaste veckan då jag ”råkade” knycka (nej), rippa (fortfarande inte det ord jag letar efter), (ja just det) då jag råkade ”låna” ett fotografi (som jag använde mig av i ett annat inlägg) av en professionell fotograf vid namn Trey Ratcliff. Det var Morrica som så propert fick mig att fästa uppmärksamheten på hur viktigt det är med upphovsrätten, men speciellt hur betydande det är att respektera en konstnärs hårda arbete och låta denna bli krediterad. I mitt fall handlar det om att länka fotografierna till dess rätta ägare.

Men när jag tar mig tid att studera några av Ratcliffs fotografier blir jag nästintill trollbunden av dess makalösa skönhet, dess nyanser, detaljer, djuphet och alla dess möjliga färgkombinationer som aldrig tycks gå till ända. Om ni vill uppnå nya höjder av känslofyllda upplevelser rekommenderar jag er varmt att besöka hans Facebook sida och börja prenumerera. Ni lär inte ångra er. Här får ni några smakprov:

(Patagonien, Argentina)

(Crystal lake, Illinois i USA)

(”The guardian of the Ancients”)

Med dagens nya teknologiska framsteg inom mobilindustrin, blir det allt lättare för varje enskild individ att fånga de speciella ögonblicken som upplevs som lite magiska. Det hade varit sorgligt att ens titulera mig som ”amatörfotograf”, men det hindrar mig inte ifrån att söka dessa nya äventyr, att fånga det vackra omkring mig. Naturen, samhället omkring oss, erbjuder oss dagligen dessa speciella ögonblick, de finns där mitt framför näsan. Det är upp till var och en att uppmärksamma dem.

(Mellan Kungsparken och Malmö slott. Foto: Jesper Shuja)

(Narnia? Gångbana mellan stadsbiblioteket och kronprisen, Malmö. Foto: Jesper Shuja)

Tala om att fånga dagen, Carpe Diem.

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

6 Responses to Fotografins magi

 1. Morrica says:

  Trey Ratcliff är fantastisk, och så otroligt generös med både sina bilder och sin tid. Jim Goldstein är en annan fotograf vars bilder jag är mycket förtjust i. Här delar han med sig av 10 tips till den som vill utvecklas som fotograf:

  http://www.jmg-galleries.com/blog/2012/01/24/10-ways-to-improve-as-a-photographer/

  • Shuja says:

   Tack så mycket 🙂 Han förmedlar bra tips, jag gillade speciellt tanken om att man ska använda sin iphone 😉 Men överhuvudtaget tycker jag hans sista diskussion om konstant utveckling är inspirerande. Och det kan appliceras på allt vi tar oss an, arbeta som lärare, bloggare, författare, Martial Arts etc, you name it. Personlig utveckling bör alltid vara av stor vikt. Min uppfattning är att livet erbjuder mer till dem som alltid söker att utvecklas, vare sig det är i relationer, karriär eller hobbies.

   Tycker du om att fotografera?

   • Morrica says:

    Nej, inte det minsta. Jag älskar bilder, men saknar helt och hållet förmågan att fånga det jag ser, vare sig det rör sig om det jag ser med mina yttre ögon eller för mitt inre öga. Jag är betraktare, inte skapare, när det kommer till bilder, fotografier såväl som målningar.

   • Shuja says:

    Ibland funderar jag över om du inte är för hård mot dig själv. Jag tänker lite på något som Cissi Wallin sa och brukar säga på Kvällsöppet, att alla som bloggar är journalister. Måste man alltid ha en akademisk utbildning för att få lov att kalla sig något speciellt? Cogito ergo sum! Fast jag förmodar att de latinska orden blir poänglösa om man inte tro sig vara det 🙂

 2. Alexandra says:

  Helt underbart fantastiska foton! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: