Mammor som lever sina liv genom sina barn

En klar indikation på vårt samhälles moraliska förfall är när tv-kanaler såsom TV3 sänder program såsom Mammor och minmodeller. Att människan i vårt välfärdssamhälle tenderar att bli uttråkad och söker bot mot sin tristess är att vänta sig. Men att bota den genom att söka underhållning varav innehållet bottnar i hur mammor väljer att pimpa ut sina egna döttrar, ja då, förmodligen, är botten nådd?

Vi lever redan i ett alltför hektiskt samhälle, där majoriteten av livet utgörs av kapplöpning mellan vem som först kan nå målet på någon annans bekostnad. Vad målet nu må vara lär nog ingen av oss ha koll på, bara att vi måste nå det. Det är en ”verklighet” som vi vuxna har själv bidragit till. Men måste vi tvunget påtvinga denna miserabla existens på våra barn?

Kan vi inte låta barnen få lov att vara barn? Varför måste ”vi” som vuxna och föräldrar påtvinga dem våra brustna drömmar? Varför försöker så många av oss att leva våra liv genom våra döttrar eller söner?

Den excentriske Marcus Birro utrycker det väl om än inte så belevat:

Det är perverterat att ägna sig åt detta. Barn är heliga. Vi har inte rätt att förvandla och förvrida våra barn till att bli smutsiga kärl för oss att hälla våra döda drömmar.

Och Birro låter sig inte hållas där utan erbjuder även sin bild av vuxenlivet:

Vi är vuxna av egentligen en enda anledning. Att ta hand om våra barn. När vi super, bråkar, skriker slår eller klär ut våra små barn till horor, förnekar och förnedrar vi oss så till den grad att det borde vara straffbart.

Om hans tämligen färgstarka illustration av vuxenlivet stämmer överens med min egen bild låter jag stå osagt, men hans ord har definitivt sprängkraft. Vi bör ta hand om våra barn, det tror jag inte någon skulle förneka.

Det som gör mig illa tillmods är när den allt så betydelsefulla diskussion kring jämlikhet i vårt SÅ upplysta samhälle, tenderar att totalt förringas när det gäller vårt Tv-tittande. Är detta verkligen vad vi vill att våra barn ska dra lärdom av? Om våra döttrar gör sig tillräckligt ”vackra”, då är de en vinnare? Att skönhet och framgång är enbart ”skin deep”? Har vi som samhälle verkligen inte kommit längre? På tal om ”upplysningen” betvivlar jag starkt att det var detta som Rousseau hade i åtanke när han skrev sitt berömda verk Émile, eller vad tror ni?

Det är inte vår uppgift att styra var deras väg ska leda dem, men att vägleda dem under tidens gång är något som säkert de flesta av oss skulle gladligen bidra med.

Den libanesiska filosofen och poeten Khalil Gibran förmedlar det så väl när han skriver:

Ert barn är inte era barn. De är söner och döttrar av Livets längtan efter sig själv.
 De kommer genom er men är inte från er.
 Och fastän de lever hos er, tillhör de er ändå inte.

Ni kan giva dem er kärlek, men inte era tankar, ty de har sina egna tankar.

Ni kan hysa deras kroppar men inte deras själar.

Ty deras själar dväljs i morgondagens hus, som ni inte kan besöka, ens i era drömmar.

Ni må sträva att efterlikna dem, men sök inte att göra dem lika er.

Ty livet vänder inte tillbaka och dröjer inte hos den dag som har flytt.

Ni är de bågar, från vilka era barn skickas ut som levande pilar.

Bågskytten ser målet på det oändligas stig och Han böjer dig med sin makt för att Hans pilar skall gå snabbt och långt.

Låt dig i glädje böjas i Bågskyttens hand.
 Ty liksom Han älskar pilen, som flyger, älskar Han också bågen, som är stadig. (Hämtat ur hans världsberömda verk Profeten)

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: