Försäkringskassan eller regeringen, vem bär ansvaret?

Alla har vi väl hört de senaste årens skräckhistorier, berättelser om cancersjuka individer, i alla ålderskategorier, som inte får hjälp av försäkringskassan. Läkare och olika former av experter intygar att individer är sjuka och inte kapabla att arbeta, ändå väljer handläggare utan expertis att neka dessa människor den hjälp de söker.

20120112-220232.jpg

DN-artikel: Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbetarbete.

Expressen-artikel: F-kassan pressar svårt cancersjuk.

Aftonbladet-artikel: Nej, försäkringskassan, jag klarar inte mig själv.

(Som ni säkert förstår finns det en hel del som behandlat detta ämne. Mer finns att hitta)

Sedan finns det exempel där försäkringskassans egna läkare gör en andra bedömning, en bedömning som inte alltför sällan blir ett nej. Den här s.k. ”andra bedömningen” är något som jag finner högst egendomlig? Hur kan en läkare bedöma en individ utan att ens träffat och undersökt han/hon i egen person. För mig blir det svårt att inte få uppfattningen att denna ”andra bedömning” bottnar i ekonomiska faktorer. Med andra ord kommer människors välmående på andra plats, medans de ekonomiska aspekterna bedöms som viktigare, eller har jag missuppfattat?

Här har ni en radiointervju mellan vår statsminister Fredrik Reinfeldt och en kvinna, som är upprörd över regeringens likgiltighet inför denna problematik.

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

2 Responses to Försäkringskassan eller regeringen, vem bär ansvaret?

 1. Marcus says:

  Hela vår identitet är ju uppbyggd på ekonomisk faktorer. Vi tror att vi inte kan klara oss utan den och kommer göra vad som helst för att rädda ekonomin (vår identitet)
  Men när vi väl förstår att det inte i längden går att göra något åt det oundvikliga så blir våra prioriteringar annorlunda, tror jag!
  Och sådant som hälsa, välbefinnande och förståelse vår människor, djur och natur kommer stå i centrum 🙂

  • Shuja says:

   Välkommen 🙂 Din tolkning låter väldigt rimlig. Det är dock tragiskt att människan har en tendens att låta det gå till det yttersta innan man är beredd på förändring. Hur mycket måste inte offras innan ”Botten is nåd” http://www.youtube.com/watch?v=ssg9SpkAwio

   Men som alltid, man vet från egen erfarenhet hur långt man låter saker och ting gå, innan man är redo för förändringar. Macroproblem löses enbart när vi löst våra Microproblem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: