Vänner, Star Trek och Personlig utveckling

Då börjar kvällen gå till ända, men en trevlig kväll med gott sällskap har jag fått erfara. Ibland glömmer man bort de saker i livet som betyder så mycket för ens välmående, goda vänner och intressanta diskussioner hör till några av de viktigaste.

Kvällens diskussioner behandlade en mängd olika ämnen, allt från akademiska studier, karriärval och trivsel på jobbet till olika trosuppfattningar och vikten av tolerans för de som inte delar samma tro. Ett intressant tema under sluttampen av kvällen var diskussionerna som kretsade kring olika TV-serier, varav Star Trek diskuterades flitigt.

För mig har Star Trek länge haft en stor inverkan på mitt liv. Jag började följa Star Trek The Next Generation när jag var endast en liten parvel på 16 år. Under de kommande åren följde jag serien slaviskt. Men för mig handlade inte mitt stora Star Trek intresse endast om kärleken för Sci Fi, utomjordingar, rymdäventyr och massa annat spännande. Det var filosofin bakom serien som väckte mitt intresse. Tämligen snabbt insåg jag att serien hade ett djup som sträckte sig långt förbi de traditionella serierna på dumburken.

20111227-233315.jpg

De olika temana som serien behandlade hade alla ett gemensamt grunddrag, nämligen människans potential för att utvecklas till något bättre. Flera av delarna tog upp olika dilemman som vi som människor dagligen får ta oss an. Detta påverkade mig med en sådan kraft vilket följaktligen bidrog till att jag ville utvecklas som människa, därav valde jag att satsa på utbildning, något som jag dessförinnan hade förlorat hoppet om. Jag började studera på folkhögskola för att ta igen det som jag tidigare hade missat för att slutligen hamna på universitet och högskola. Än idag anser jag att personlig utveckling är en av de mest vitala saker som bidrar till meningen med livet, vare sig man väljer en akademisk framtid eller inte. Den uppfattningen har jag erhållit av bl.a. Star Trek.

Hur har Star Trek eller någon annan serie eller film påverkat dig?

Här får vi ett smakprov från Kapten Jean-Luc Picards visdom. Vad utgör definitionen för en självmedveten varelse? Hur avgör vi det?:

Jesper Shuja

Annonser

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: