Jan Björklund vill lägga mer fokus på kristendomen

Efter ett par månader av filosoferande börjar jag närma mig ett val, i relation till vad jag vill forska om nu i vår. Då jag fortfarande anser att det är viktigt och intressant att förstå antagonismen mellan öst och väst, har jag valt att analysera svenska läromedel. Specifikt lär det bli historiska läromedel. Hur porträtteras Mellanösterns historia i våra läroböcker? Hur stort utrymme ges det? Eller hur förklaras imperialismen?  Intresset för just dessa ämnen grundar sig i bland annat på en intervju som Björklund deltog i.

I oktober förra året intervjuades Jan Björklund där han berättar att i ämnet religion bör Sverige lägga störst fokus på kristendomen. Hans motivation, enligt sig själv, är att kristendomen har spelat en viktig roll i Sveriges historia. (Länk till intervjun)

Varför jag bland annat finner detta intressant är för att, enligt min uppfattning, desto mer kunskap en individ har om en annan kultur, religion, desto större utrymme bestås för förståelse och samexistens. Mot bakgrund av detta skrämmer Björklunds inställning mig. Det var min uppfattning att Sverige är sekulariserat? Om så är fallet, bör inte undervisningen av alla religioner få ett lika stort utrymme? Särskilt när Björklund vid upprepade tillfällen talar om en ”skola för alla”.

Detsamma kan även relateras till ämnet historia. Som tradition har vi i Sverige att utgå från ett nationellt perspektiv samt europeiskt. Likväl bekräftar de senaste historiedidaktiska rönen att vår så kallade historiemedvetande påverkas mest av andra forum än skolan, såsom filmer, föräldrar, mor/farföräldrar och dylikt. Ergo, vi löper ingen risk att förnimma vår egen identitet eller region.

Jesper Shuja

Om Shuja
Mitt namn är Jesper Shuja. Är utbildad lärare och arbetar på Folkhögskola inom ämnena Historia, Engelska och Samhälle. Utöver detta har jag även studerat på ett Mastersprogram i Historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: